Kina i Srbija razmatraju osnivanje zajedničkog naučno-istraživačkog centra

Bez autora
Sep 05 2012

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović razgovarao je danas u Pekingu sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine Van Gangom o produbljivanju saradnje dveju zemalja na konkretnim projektima. Obradović u Pekingu učestvuje na sastanku o saradnji između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Pored dvamaest projekata izabranih od strane Mešovitog komiteta za 2011–2012. godinu koji se već uspešno realizuju, razgovarano je i o novim projektima. Posebna pažnja posvećena je podsticanju inovacija i tome kako nauka treba da doprinese razvoju ekonomskih odnosa, a time i razvoju privrede dveju zemalja. Obradović je, imajući u vidu da NR Kina izdvaja velika sredstva za podsticaj nauke i inovacija, uputio poziv predstavnicima Ministarstva nauke i tehnologije te zemlje da razmotre mogućnost investiranja u obostrano korisne projekte u Srbiji, posebno u naučno-tehnološke parkove koje Srbija sada formira.

Kina i Srbija razmatraju osnivanje zajedničkog naučno-istraživačkog centraMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović razgovarao je danas u Pekingu sa ministrom nauke i tehnologije NR Kine Van Gangom o produbljivanju saradnje dveju zemalja na konkretnim projektima.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da Obradović u Pekingu učestvuje na sastanku o saradnji između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Pored dvamaest projekata izabranih od strane Mešovitog komiteta za 2011–2012. godinu koji se već uspešno realizuju, razgovarano je i o novim projektima.

Posebna pažnja posvećena je podsticanju inovacija i tome kako nauka treba da doprinese razvoju ekonomskih odnosa, a time i razvoju privrede dveju zemalja.

Obradović je, imajući u vidu da NR Kina izdvaja velika sredstva za podsticaj nauke i inovacija, uputio poziv predstavnicima Ministarstva nauke i tehnologije te zemlje da razmotre mogućnost investiranja u obostrano korisne projekte u Srbiji, posebno u naučno-tehnološke parkove koje Srbija sada formira.

Van Gang je pozdravio ovu inicijativu i predložio osnivanje zajedničkog naučno-istraživačkog centra.

Govoreći o značaju naučno-tehnoloških parkova, on je istakao da takvi parkovi u saradnji sa privredom sada stvaraju 12,8 posto bruto nacionalnog dohotka Kine.

U razgovoru je postignuta saglasnost o tome da treba povećati razmenu naučnih kadrova, podstaći preduzeća na investiranje i staviti najnovija naučno-tehnološka dostignuća u funkciju privrede i ekonomskog rasta.

Takođe, dogovoreno je da se pojača saradnja u inovacijama, biotehnologijama, fizici, razvoju novih energija, poljoprivredi i drugim oblastima, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik